1942 -1985

1942-1951

 Ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum van Pastoor v/d Linden wordt in 1942 een gezamelijke voorstelling gegeven door een aantal Lithse Verenigingen. Behalve de toneelclub "Kunst Na Arbeid" dragen ook de Vrouwenbond, de Fanfare en diverse anderen hun steentje bij. De stukken voor deze jubileumvoorstelling werden geschreven door Kapelaan van Lieshout. In deze voorstelling ook Kees en Koen gespeelt door Sjef de Smid en Jan Romeinders. Aardig detail: De voorstelling kende 2 uitvoeringen. De eerste op zondagmiddag voor de dames en de tweede op zondagavond voor de heren. 

 

Vijf jaar later is er opnieuw een jubileum van Pastoor v/d Linden. Deze voorstelling van 1947 heeft meer weg van een Revue en we kunnen deze dan ook zien als de voorloper van de huidige Lithse Revu.

 

Enkele namen uit die tijd:

Orkest "Melodia" met: Wiet van Eerd (gitaar en zang), Hennie v/d Boogaard (piano), Berta Sleijpen (piano), Toon Vendelmans (Saxofoon), Mr. Kusters (onderwijzer op viool) en Mari Sprengers (drums).

De Twee Troubadours (Wiet van Eerd en Hennie v/d Boogaard).

Toneelclub "Kunst na Arbeid"

Dansgroep v/d Vrouwenbond

De Fanfare.

 

Ook nu werden weer 2 voorstellingen gegeven maar nu wel voor een gemengd publiek. Na deze 2 groote voorstellingen valt het doek voor de "Revue" oude stijl. Gedurende 4 jaar wordt er niets ondernomen totdat op 4 en 6 februari 1951 er met carnaval een bonte avond opgevoerd wordt. Deze avonden worden verzorgt door toneelclub "Kunst Na Arbeid" en orkest Melodia. Behalve deze 2 avonden zijn er op 14 en 15 oktober 1951 weer een tweetal nieuwe voorstellingen. Ook in 1952 is er nog zo´n bonte avond maar daarna is het voorgoed afgelopen. Wiet van Eerd gaat naar Den Haag waar hij bij de Haagse comedie begint en Hennie van den Boogaard gaat eveneens naar Den Haag om te gaan werken voor Haag Film. 

 

 

1971 - Cabaret Sjit

In 1971 wint de Lithse KPJ voor de eerste maal de eerste prijs op de kringculturele dag in de stadsschouwburg van Tilburg. Dat het niet bij deze ene prijs zal blijven wordt als snel duidelijk als dezelfde groep gedurende 4 achtereenvolgende jaren de eerste prijs in de wacht sleept. Reden voor de organisatie om te besluiten de Lithse KPJ mee te laten doen zonder mededingen naar de prijzen. 

Dan ontstaat het idee om de stukken die in Tilburg gespeeld zijn nu in eigen huis te spelen aangevuld met wat liedjes en nieuwe sketches. De naam van dit gezelschap: " Cabaret Sjit" 

1975 - Pronkzitting

In 1975 wordt de voorstelling gegeven in het Lithse gemeenschapshuis en ook de media laat zich zien. Vanuit Hilversum arriveert een TV ploeg van de NOS om opnamen te maken voor het programma Werkwinkel welke enige tijd naderhand uitgezonden worden.

 

Na een aantal optredens met cabaret Sjit buiten Lith sterft het cabaret een langzame dood door het grote aantal leden en verschillende interesses. De KPJ echter blijft doorgaan met de activiteiten en zodoende worden hier ook steeds weer nieuwe bijdragen geleverd aan de culturele dagen. 

De opvolgers van de oude garde van de KPJ zijn o.a. Adriaan en Bart Ebergen welke daarna hoge ogen scoren met o.a. het stuk " de Zwerver" (zie revu 1986).

Joop Ebergen (de broer van Adriaan en Bart) gaat samen met Leo Bongers in 1975 op een andere toer. Tijdens de eerste pronkzitting van de caranavals-verenigingen in de gemeente Lith maken zij hun opwachting als "De Dorpsroddelaars Joop en Leo". In dit optreden van ca. 30 minuten wordt een mini revue gepresenteerd waarin de lokale bestuurders en politiek op de hak worden genomen. Sterker nog de lokale politiek word nog wel eens aangepast aan de roddels.

 

1985 - De voorloper van de Lithse Revu

Nadat Leo Bongers en Joop Ebergen in 1975 gestopt waren met cabaret Sjit werd toch elk jaar door de KPJ meegedaan aan de regionale wedstrijden. Dit gebeurde onder leiding van Adriaan en Bart Ebergen. Van 1982 tot 1985 werden echter de meeste stukken geschreven door Leo Bongers en Rene Geurts. René was ook verantwoordelijk voor de techniek. Tijdens de culturele dag in ´t Oude theater in Oss in 1985 werd nog steeds onder de KPJ vlag een voorstelling gegeven en hiermee werd weer volop succes geboekt. Deze voorstelling zou de voorloper zijn van de allereerste Lithse Revue toen nog met een E op het einde.

In 1985 geven Joop en Leo te kennen te stoppen met de dorpsroddelaars omdat het tijd wordt voor iets anders bovendien gaat Joop naar Canada verhuizen zodat het praktisch gezien erg moeilijk wordt om samen nog iets te doen. Op de valreep maken ze samen nog een korte film van ca 26 minuten getiteld  "De wraak van Jack en Mack" welke vertoont wordt op de pronkzitting in de sporthal. De opnamen zijn gemaakt door Ge Aarts en het draaiboek is van Joop en Leo. De film gaat over 2 gevangenen die ontsnappen en proberen het gemeentehuis op te blazen.